Donald Trump

vše o celním projednávání zásilek a mezinárodním obchodě
Melania

Re: Donald Trump

Příspěvek od Melania »

Perfektní rozhovor s profesorem Thomas Zimmer na Georgetown University ve Washingtonu, zveřejněný dnes na Tagesschau24: https://www.tagesschau.de/ausland/ameri ... p-100.html
Profesor Thomas Zimmer přednáší na Georgetown University ve Washingtonu mezinárodní US- dějiny 20. století se zaměřením na transatlantické vztahy. Rozhovor skutečně stojí za přečtení.
Šikulda

Příspěvek od Šikulda »

Donald dnes přišel s novými myšlenkami. Od 2.dubna zavádí cla na zemědělské výrobky. Podrobnosti o výšce cel a jaké druhy zemědělských výrobků, to není zatím známo. Donald však poradil domácím zemědělským velkofarmám, aby zvýšili produkci a zaměřili se na výrobu potravin pro domácí americký trh. Krásná myšlenka. Má však nedostatek, že v USA v zemědělství není dostatek vody. Typicky Kalifornie a mnohé další americké státy. Bez vody nic neroste.

Od 2.dubna mají také platit dovozní cla na výrobky z EU. Na které výrobky a jak vysoká cla, se zatím neví. Do 2.dubna je však v Donaldově myšlení daleko a tak se vše může ještě změnit. Číně navýšil Donald cla z 10% na 20%.

Od úterý, tedy od zítřka, mají opět platit před měsícem pozastavená cla pro Kanadu a Mexiko. Přitom však Mexiko splnilo již dříve požadavek Trumpa a vydalo mu do USA mexické drogové bossy. Trump však slib nesplnil a cla pro Mexiko opět zavádí. Na straně Kanady zavedením cel zase vyvolal obavy o severoamerické obchodní válce.
Albertek

Příspěvek od Albertek »

Severoamerická obchodní válka právě začala. Donaldova cla od dneška platí. Kanada zavedla od dneška reciproční cla "dolar za dolar". Příhraniční kanadské provincie zvažují, že zastaví dodávky elektřiny do USA. Bude zajímavý sledovat vývoj, protože například General Motors má fabriky mimo jiné v blízkosti Kanady https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_G ... _factories a vozí díly do svých montoven v Kanadě, kde se díly smontují a pak veze smontované zase zpátky. Tím pádem budou díly zatíženy cly a auta značně podraží.
Šalamoun

Příspěvek od Šalamoun »

Dneska v noci na středu evropského času bude mít Trump v kongresu proslov k národu o stavu Unie. Prý oznámí něco "velikého". To bude vytahování... Za 5 týdnů co je u moci podesal snad 70 dekretů, přejmenoval Mexický záliv, zrušil pohlaví, nařídil cla, zastavil americkou pomoc Ukrajině (právě dnes vydal příkaz, že pozastavuje vojenské dodávky pro Ukrajinu), přeběhl na stranu Ruska ve válce Ruska proti Ukraině, zastavil USAID pomoc těm nejchudším zemím světa, omilostnil kriminálníky ze 6.ledna, umožnil Elonu Muskovi a jeho DOGE paralyzovat státní úřady USA, znemožil 68 milionům američanům kteří neznají angličtinu, jednat s úřady, když nařídil, že pouze angličtina je úřední jazyk.
Obliba Trumpa rychle klesá, akcie na burze jdou dolů, ceny potravin v obchodech rychle rostou, inflace roste. Trump ze všeho obviňuje Bidena a hledá nepřítele venku. https://time.com/7263993/trump-address-congress/
Marian

Příspěvek od Marian »

Přemýšlel jsem, co úžasnýho velikánskýho může dneska v noci Trump oznámit. Teda, ten projev o stavu Unie už dávno není o stavu Unie, ale většinou to je projev o stavu mysli prezidenta USA. :D Tak mne napadlo, že to co Trump chce oznámit musí být něco bombastickýho, čím se zalíbí domácím voličům nebo co zaujme američany. Například, že se zase rozvede a že má novou známost s kterou čeká už 6.potomka :lol: . Ne to asi ne, to by se neutajilo, ale třeba že stahne z Evropy americký vojáky a pošle je na Tajwan. Četl jsem nedavno, že nějaká obrovská čipová firma (TM..) na Tajwanu bude prý investovat do USA jeden bilion dolarů a postaví američanům čipovou fabriku. Překvapilo mne, že si američani neuměj postavit čipovou fabriku sami.
Pak mě zase napadlo, když teď se USA rozchází s Evropou a přebíhá na stranu Ruska, že může být docela problém s tajnýma službama. Doteď existovala čilá vzájemná výměna tajných informací mezi USA a EU. Nojo, ale co když Trump teď bude ty informace z EU dávat Putinovi? Před dvěma dny jsem četl, že Trump nařídil zastavit cyber-útoky proti Rusku. Taky mě napadlo, co když Trump je ruský špión? Může být prezident USA ruský špión? Podle mě může. Rusko, dříve SSSR mělo v USA a také v Německu častokrát špiony na vysokých postech ve vládě. Co když se Putinovi povedlo naháčkovat Trumpa jako ruskýho agenta?
Šalamoun

Příspěvek od Šalamoun »

Vývoj na americké burze za poslední měsíc - po nástupu Donalda Trumpa a v důsledku jeho dekretů. Burzy po celém světě jsou nyní po obrovským politickým tlakem.
americká burza za poslední měsíc
americká burza za poslední měsíc
1-M-US Burse 2025-03-04 .png (129.51 KiB) Zobrazeno 85 x
Klaus.V.

Příspěvek od Klaus.V. »

chroust

Příspěvek od chroust »

Trump s navýšením cel zadělal na problémy mnoha americkým firmám, nejen zemědělcům, ale třeba také hliníkárnám. Trump radí, aby domácí výrobci zvýšili výrobu. Hezky se to radí, když o tom nic nevíte. Třeba hliníkárna nemůže ze dne na den zvýšit výrobu o 50%. Současná kapacita produkce hliníku v USA nekryje poptávku a tak se hliník do USA dováží. Nyní po navýšení cel stoupne cena hliníku a tím pak ceny všeho zboží, kde se hliník používá.

Další problém si Trump zadělal zvýšením cel na dovoz elektřiny z Kanady. Asi 1.5 milionu američanů ve státech Michigan, New York a Minnesota jsou závislí na dodávkách elektrické energie z kanadského Ontaria. Kanada žádá za elektřinu přirážku 25% k ceně a vyhrožuje, když Trump cla nezruší, tak v dubnu přestane elektřinu dodávat.

Ontário navíc zakázalo americkým firmám ucházet se o projekty v Ontáriu a zrušilo Elonovi jeho projekt Starlink v Kanadě v hodnotě 100 milionů USD.
vrchní.rada

Příspěvek od vrchní.rada »

Marian píše: úte bře 04, 2025 6:18 pm Přemýšlel jsem, co úžasnýho velikánskýho může dneska v noci Trump oznámit. Teda, ten projev o stavu Unie už dávno není o stavu Unie, ale většinou to je projev o stavu mysli prezidenta USA. :D Tak mne napadlo, že to co Trump chce oznámit musí být něco bombastickýho, čím se zalíbí domácím voličům nebo co zaujme američany.
Nic bombastickýho se nekonalo. Obvyklé Trumpovy tirády, útoky na Bidena, na demokraty, proti tomu sebechvála, vychvalování Elona Muska. Prostě Donaldovská předvolební klasika.
Objevil jsem web Ukraine Support Tracker, kde jsou shromážděná data o podpoře Ukrajiny. Který stát co slíbil, kolik skutečně dal, co dal, co poslal, jaké zbraně. Data zpracoval německý Institut für Weltwirtschaft:
https://www.ifw-kiel.de/de/themendossie ... t-tracker/
Jerry

Příspěvek od Jerry »

perlička z projevu Donalda Trumpa: "Eight million dollars to promote LGBTQI+ in the African nation of Lesotho, which nobody has ever heard of," což vyvolalo smích některých amerických zákonodárců. :lol: V africkém Lesothu to však vyvolalo pozdvižení.
Trumpovy lži v jeho projevu: https://www.bbc.com/news/articles/cp3ylpd2n9no
Odpovědět