česká byrokracie

vše o celním projednávání zásilek a mezinárodním obchodě
Romulus

Re: česká byrokracie

Příspěvek od Romulus »

Halina píše: pát úno 07, 2025 11:24 am Český úřady si s dodržováním zákonů hlavu nelámou. Dělají si co chtějí, co jim vyhovuje. Občan je pro ně jen obtížný hmyz. Hlavně, občane plať poplatky a neotravuj.
Četl jsem tento článek https://www.irozhlas.cz/komentare/komen ... 081630_har. Opravdu, český úřady se dodržováním zákonů příliš hlavu nelámou. Doufám, že strana ANO po volbách zjedná nápravu a zajistí všem českým Romům důstojné bydlení v pěkných čistých bytech za dostupné nájemné.
yellowcat

Příspěvek od yellowcat »

Šikula píše: sob pro 21, 2024 8:23 am Hmm, to jsou teda věci. Když to tak počítám, tak Kč 47,190 x 489,000 zaměstnanců x 12 měsíců .... to máme celkem roční náklady na mzdy českých státních zaměstnanců zaokrouhleně Kč 277,000,000,000. Když k tomu přidám ještě 13. a 14. platy a odměny pro slečny asistentky různých ředitelů na českých úřadech, tak to máme minimálně 300 miliard Kč.

Nelze srovnávat s výdaji , mzdovými náklady na úředníky ve Spojeném království, protože ceny, náklady na živobytí ve Spojeném království jsou jiné. Ale co mne zaráží, že 10-milionové ČR má 489,000 státních zaměstnanců, zatímco 60-milionové , tedy 6x větší Spojené království má podle oficiálních statistik 452 830 státních zaměstnanců. Toto je fakt divné. Podle mne, by tedy ČR měla mít jen jednu šestinu, tedy 6x méně státních zaměstnanců než má Spojené království. To je 452 830 / 6 = 75 472 zaměstnanců. Jenomže ČR má víc státních zaměstnanců než 6x větší Spojené království :roll:
Na Wikipedii je přehled státních rozpočtů a výsledky hopspodaření ČR. Dole v tom odkaze jsou zajímavý tabulky s daty: https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1t ... _republiky
Když kouknete na poslední řádky tabulek:
státní rozpočty ČR
státní rozpočty ČR
wikipedia-rozpocty-cr.png (194.44 KiB) Zobrazeno 960 x
tak v roce 2023 měla ČR schodek -228.5 mld Kč a v loňském roce měla schodek -271.4 mld Kč. Kdyby teda vláda ČR vyházela 400 tisíc přebytečných úředníků, ušetřila by 400 tisíc x Kč 47,190 x 12 měsíců = cca 230 mld Kč. Pak by měla krásný vyrovnaný rozpočet.
Bača

Příspěvek od Bača »

Rozpustit 400 tisícový stádo úředníků je sice pěkný nápad, ale musí se vymyslet, co to 400 tisícový stádo propuštěnejch úředníků bude dělat. Čím a jak se budou živit jednotlivý kusy ze stáda. Většina kusů z toho stáda totiž neumí vůbec nic. Každý stádo musíš něčím nakrmit a dát mu nějakou zábavu, aby nějak zabilo čas.
český.oslík

Příspěvek od český.oslík »

Já nechci být v rozpuštěným stádu. Umím základní věci. Například celý den nosím stohy papíru z kanceláře do kanceláře a jsem spokojenej. Večer si lehnu, nakrmím se, kouknu na Esmeraldu v telce, vyspím se a druhý den zase nosím papíry sem a tam.
Fialka

Příspěvek od Fialka »

Fialka píše: pon zář 16, 2024 2:27 pm Chybí nám Ministerstvo pro digitalizaci státní správy. Nejen to, potřebujeme ještě Ministerstvo pro koordinaci práce mezi ministerstvy, protože ministerstev máme hodně a jak jsem už napsal, někdo to propojení tu digitalizaci mezi ministerstvy musí koordinovat. To vyžaduje plné nasazení. To nejde dělat tak nějak jako vedlejšák. Do toho všeho nám přichází umělá inteligence. Už nám klepe na dveře. Takže to vypadá, že budeme potřebovat ještě Ministerstvo pro umělou inteligenci.
Ministerstvo nezřídíš jen tak. Potřebuješ budovu, vybavení kanceláří, počítače... Potřebuješ člověka do funkce ministra. Potřebuješ lidi do toho ministerstva, náměstsky ministra, vedoucí sekcí a vedoucí odborů a samozřejmě také úředníky. To všechno chce čas. Tahle nová ministerstva, já to vidím tak, že to bude úkol příští vlády. Ta se bude muset vypořádat s novými ministerstvy a se snížováním byrokracie.
Tady to znovu píšou, že potřebujeme to koordinační ministerstvo ... https://www.irozhlas.cz/veda-technologi ... 170010_ttr

Právě ta nová ministerstva, když budou mít také krajské pobočky, umožní zaměstnat současné nezaměstnané občany a sníží se tlak na naše úřady práce. Také ministerstvo pro integraci bude hodně důležité, když Německo bude odmítat imigranty už na hranicích.
Naposledy upravil(a) Fialka dne úte bře 11, 2025 2:08 pm, celkem upraveno 1 x.
Miloš

Příspěvek od Miloš »

Fialko, obdivuju tvoje smělý plány. To máš 4 nový ministerstva. Kde chceš najednou vzít 4 nový spolehlivý ministry? Navíc s takovou vysokou odborností. Například ministr pro umělou inteligenci nebo ministr pro digitalizaci. Víš co Fialko, a co kdyby to ministerstvo pro umělou inteligenci, co kdyby ho řídil robot s umělou inteligencí? Prostě čínský robot s umělou inteligencí by byl českým ministrem pro umělou inteligenci. Já bych se toho nebál. Zkusil bych se domluvit s panem Xi v Pekingu a u firmy Huawei. Donald Trump s Elonem Muskem teďkonc vyhazujou státní zaměstnance a státní úřady v Americe prý bude řídit Elonova umělá inteligence. Tak my bysme to taky mohli zkusit. Když budeme mít úspěch, mohli bysme naše knowhow prodat američanům.
Ostravák

Příspěvek od Ostravák »

Já bych teda vzal ten flek ministra pro integraci a začleňování. Mám dokončený základní vzdělání a veliký zkušenosti. Sám se začleňuju už dlouho.
beru jakkoukoliv práci
Alfréd

Příspěvek od Alfréd »

Fialka píše: ned úno 16, 2025 3:26 pm My nemůžeme rozpustit 400 tisíc úředníků, protože by se nám vzápětí všichni objevili na úřadech práce nebo by dokonce mohli vyjít demonstrovat do ulic.
Chápu, že to 400 tisícový stádo úředníků je asi normálně nezaměstnatelný. Můj táta mi vyprávěl, že kdysi před rokem 1989 se takovýhle lidi dávali k pomocné stráži veřejné bezpečnosti. Co kdyby se teda zřídila Pomocná stráž Městské Policie?
Příslušníci dnešní Městské Policie mají pomáhat státní Policii ČR. Obě ty policie jsou přetížený. Tak si myslím, že by Městská nebo Obecní Policie jistě uvítala pomocníky. Vznikla by taková Pomocná Stráž Obecní Policie. Úředníci by dostali oblečky, mundůry, boty a notýsky s tužkou a chodili by celý den po městech a obcích a dohlíželi by na pořádek. Třeba jestli lidi chodí vpravo po chodníku, jestli neodhazují odpadky mimo odpadkové koše, jestli nechodí mimo přechody přes ulici a tak podobně. Prostě takový ty nejjednodušší úkony, které dokáží pochopit.
Miloš

Příspěvek od Miloš »

Poslouchej, Fialko, a co kdybysme těch 400 tisíc úředníků, co máme v Česku jaksi navíc, co kdybysme je poslali na pracovní vzdělávací pobyt do Číny? Že by se domluvilo s panem Xi vytvoření českého pracovního tábora, kde by byli ti naši úředníci ubytovaní a tam by něco vyráběli. Něco jednoduchýho, co by se pak prodávalo přes Alíka do světa. Naši úředníci by pilně pracovali 8 hodin každý den, pak by měli 4 hodiny politický školení, dostali by najíst a ubytování by si odpracovali.
Fialka

Příspěvek od Fialka »

Miloši, to je moc drahý a složitý. My nyní potřebujeme najít další, nám věrné učitele, kteří se nebudou bát ujmout se funkce ministra. viewtopic.php?start=70&t=110&sid=d17ac7 ... 1dfb5b5f5b Hodil by se nám učitel zpěvu, učitel výtvarné výchovy. Kdyby se mi povedlo najít věrného učitele z autoškoly, svěřil bych mu ministerstvo dopravy.
Odpovědět