účetnictví
Re: účetnictví
Nevíte někdo jak dlouho se maji uchovávat účetní doklady?
Myslíte v Anglii nebo v Česku nebo kde?
V Anglii jsou už léta jen digitální doklady. Já je vypaluju za každý účetní období na CDčko a to zastrčím do šuplíku. Uchovat se mají 4 roky. Mám ale i ty starší.
V Česku se prý musí účetní evidence uchovávat minimálně 30 let. Teda si to v praxi nedokážu představit jak to firmy dělají. V Česku musejí mít všechno na papírech s razítkama. To musejí mít spoustu beden, kam to dávají, kde to uchovávají? Umíte si představit velkou firmu jak má za 30 let tisíce beden s papírama? Co když pak mají něco konkrétního najít?
V Anglii jsou už léta jen digitální doklady. Já je vypaluju za každý účetní období na CDčko a to zastrčím do šuplíku. Uchovat se mají 4 roky. Mám ale i ty starší.
V Česku se prý musí účetní evidence uchovávat minimálně 30 let. Teda si to v praxi nedokážu představit jak to firmy dělají. V Česku musejí mít všechno na papírech s razítkama. To musejí mít spoustu beden, kam to dávají, kde to uchovávají? Umíte si představit velkou firmu jak má za 30 let tisíce beden s papírama? Co když pak mají něco konkrétního najít?
Asi takhle... když se v Česku naplní velký archív účetních dokladů, tak to občas čistě náhodou shoří. Takových požárů už tam bylo... Nebo ten achiv občas někdo ukradne. Vzpomínám si na českou firmu Bazo na severní Moravě. To bylo v souvislosti s kamionem spotřební elektroniky patřící firmě Sony v Česku. Ten kamion plnej elektroniky se tenkrát nějak odklonil, teda asi omylem zabloudil z Moravy na Slovensko a tam beze stopy zmizel. Policie pak vyšetřovala firmu Bazo na severní Moravě, která zrovna prodávala spotřební elektroniku. Policie v Prostějově zjistila, že asi 50 šanonů firemní účetní dokumentace si z firmy Bazo odnesl na zádech nějaký nezaměstnaný bezdomovec, který bydlel na Místním úřadě v Opavě. Bezdomovce se nepovedlo najít, těch asi 50 šanonů účetní dokumentace taky zmizelo, stejně jako kamion spotřební elektroniky, patřící firmě Sony. Případ se uzavřel s tím, že se nepovedlo nic vyšetřit, věc se odkládá a nikdo za nic nemůže.
RUM = Rozumně Uložená Měna
Někde jsem četl poznámku, že když se na podzim v Česku vrátí k moci Andrej Babiš, tak prý s madam Schillerovou znovu zavedou Elektronickou Evidenci Tržeb (EET). Prý ve vylepšené verzi "2". Nevíte o tom někdo něco? V čem má spočívat to vylepšení.
hele Borůfko, jestli čekáš že EET2 bude něco jako MTD v Anglii, tak jsi naivka. Určitě nebude. Myslím že EET2 bude něco jako EET1 akorát s více utaženýma šroubama. Pamatuju EET1. Mě EET1 přineslo jen náklady a další práci. U nás na vesnici nebyl internet, není stále. Kdo chce na internet musí do města. Takže jsem 2x týdně vzala auto, notebook a vyrazila města. Tam jsem sedla v kavárně a naťukávala data do EET. Po půl roce jsem to vzdala. Vrátila jsem živnosťák a sbohem. Teď už dva roky používám firmu v Anglii. Máme tu MTD. To za mne udělá komplet účetnictví. Každý měsíc tomu věnuju tak 30 minut. Víc ne. V Česku jsem platila český účetní 25 tisíc Kč za kvartál. To bylo 100 tisíc ročně! Vydělej to na eshopu na českým venkově. Dnes v Anglii platím podstatně míň, mám eshop v angličtině a prodávám spíš po světě než do Česka.
Česká vláda zavede EET ale víc se nestará, aby to jejich EET podnikatelům pomohlo. V Česku jen zvyšujou požadavky, ale to je všechno co uměj.
Česká vláda zavede EET ale víc se nestará, aby to jejich EET podnikatelům pomohlo. V Česku jen zvyšujou požadavky, ale to je všechno co uměj.
Český stát je neuvěřitelně vyčůraný. Nejprve zavedli EET, to stálo každýho podnikatele spoustu peněz. Tady mrkněte na státní web o EET: https://www.eltrzby.cz/cz/co-potrebuji. Na oplátku slíbili, že si podnikatel může snížit daně o Kč 5000 na náklady za zavedení EET. To je prostý výsměch, arogance a pohrdání. Když už zavedli EET, tak si měli zaplatit registrační poklady a zapůjčit je podnikatelům. Prostě pokladny by byly majetkem MFČR a byly by podnikateli pouze zapůjčené. Vedle toho si měli také platit provoz, připojení pokladen k internetu a ne chtít, aby to všechno zaplatil podnikatel. Ty pořizovací náklady dalece přesáhly Kč 5000 a měsíční poplatek za internet se v ČR pohybuje od 500 Kč výše. Teda, nejdýl do roka zaplatíte na provozu za internet tu daňovou slevu 5000 Kč. EET pokladna se nikdy nezaplatí, protože z ní nic nemáte. Ani když používáte počítač a software jako pokladnu, tak neušetříte na nákladech za účetnictví. To vše je v Česku neuvěřitelně drahý. Znám v Česku spoustu lidí, kteří v roce 2016 při zavedení EET prostě řekli DOST KONČÍM a zabalili podnikání. K dovršení všeho, v roce 2022 stát zase EET zrušil a podnikatelé mohli ty EET pokladny vyházet. Byly to zmařený investice a stát žádnou náhradu nedá.
Celá EET byl politický rozmar českýho státu. Dá se čekat, že s nástupem Babiše na podzim se to bude zase opakovat. A nedivil bych se, kdyby staré pokladny nebyly pro nové EET použitelné a museli se pořídit nové jiné pokladny.
Celá EET byl politický rozmar českýho státu. Dá se čekat, že s nástupem Babiše na podzim se to bude zase opakovat. A nedivil bych se, kdyby staré pokladny nebyly pro nové EET použitelné a museli se pořídit nové jiné pokladny.