zaměstnanci
zaměstnanci
Mám už přes 2 roky firmu registrovanou v Anglii. Zabývám se myšlenkou najmout si zaměstnance a sice jak v Anglii, tak v Čechách. Jen nevím, jak s nimi sepsat smlouvu a co a kde za ně budu muset platit, jaké odvody, daně. Můžete mi poradit?
Re: zaměstnanci
Zaměstnance v Anglii můžete mít nyní po Brexitu jen ty, kteří tam mají povolení k pobytu a práci. Před Brexitem to bylo jednodušší. Za tyto v Anglii žijící zaměstnance musíte platit sociální pojištění, zdravotní pojištění, úrazové pojištění atd atd. Záleží jakou práci a kde vykonávají.
Můžete mít také remote zaměstnance, kteří nežijí v Anglii, za předpokladu že se s nimi dohodnete a podepíší s Vaší firmou smlouvu. Jsou-li to zaměstnanci žijící v EU, musíte jim zajistit pracovní podmínky v EU, platit za ně sociální a zdravotní pojištění, za předpokladu, že nejsou živnostníci a neplatí si jej sami.
Nejjednodušší je to s remote zaměstnanci z Asie, třeba z Indie nebo Thajska atp. Za ty nemusíte platit nikde nic. Platíte jim pouze dojednanou mzdu.
Můžete mít také remote zaměstnance, kteří nežijí v Anglii, za předpokladu že se s nimi dohodnete a podepíší s Vaší firmou smlouvu. Jsou-li to zaměstnanci žijící v EU, musíte jim zajistit pracovní podmínky v EU, platit za ně sociální a zdravotní pojištění, za předpokladu, že nejsou živnostníci a neplatí si jej sami.
Nejjednodušší je to s remote zaměstnanci z Asie, třeba z Indie nebo Thajska atp. Za ty nemusíte platit nikde nic. Platíte jim pouze dojednanou mzdu.
- okolojdoucí
Můžu být zaměstnanec ve firmě v Anglii v které jsem ředitel?
Ano můžeš. Jestli jsi zaměstnanec, můžeš pobírat plat. V tom případě někde musíš platit pojištění. Většinou se platí v té zemi, kde máš trvalý pobyt. Můžeš si sjednat placení pojistného i v Anglii, jestli chceš.
Tak jsem se poptávala. Plat sice pobírat můžu, ale problém je s placením pojistného. Zjistila jsem, že v Anglii se můžu přihlásit k placení pojistného. Nejdřív musím napsat dopis na úřad, pak si domluvit schůzku a dojít tam se přihlásit. V Česku to je složitější, Za firmu registrovanou v zahraničí, ačkoliv tam beru plat, se přihlásit k placení pojistného jednoduše nelze. Buďto si ta firma registrovaná v zahraničí musí otevřít v Česku pobočku nebo se musím registrovat jako živnostnice, třeba trhovkyně, Když si firma registrovaná v zahraničí otevře pobočku v Česku, tak mne pak zaměstná a bude mi vyplácet plat a za mne odvádět pojištění.
Další problém je v tom, že odvádění pojistného v Česku je docela nejistá záležitost. Pojistné se sice zaplatí, ale musí se odeslat také hlášení. Důchod se dnes vypočtává ne podle zaplaceného pojistného, ale podle odeslaných hlášení. Když se hlášení ztratí, tak nemáte odpracovaná léta. Stát pak nic neplatí. Jak se bude počítat důchod v roce 2050 a později, to nikdo neví.
Když si budu platit pojištění zde v Anglii, pak až mi vznikne nárok na důchod podle českých předpisů, budu dostávat český důchod, ne anglický důchod. Prostě česká sociálka si vyžádá potvrzení v Anglii, že bylo placeno a že mi započtou odpracovanou dobu. Výše důchodu se vypočte podle odpracovaných let, ne podle toho, kolik se kde odvádělo na pojištění.
Další problém je v tom, že odvádění pojistného v Česku je docela nejistá záležitost. Pojistné se sice zaplatí, ale musí se odeslat také hlášení. Důchod se dnes vypočtává ne podle zaplaceného pojistného, ale podle odeslaných hlášení. Když se hlášení ztratí, tak nemáte odpracovaná léta. Stát pak nic neplatí. Jak se bude počítat důchod v roce 2050 a později, to nikdo neví.
Když si budu platit pojištění zde v Anglii, pak až mi vznikne nárok na důchod podle českých předpisů, budu dostávat český důchod, ne anglický důchod. Prostě česká sociálka si vyžádá potvrzení v Anglii, že bylo placeno a že mi započtou odpracovanou dobu. Výše důchodu se vypočte podle odpracovaných let, ne podle toho, kolik se kde odvádělo na pojištění.
Hodně lidí pracuje na černo. Je to rozšířený po celým světě. Jenom se liší procento na černo pracujících a taky obory v kterých se pracuje na černo. Nedavno v souvislosti s nástupem Trumpa, jsem četl, jak se Trump chlubil, že vystěhuje ilegální imigranty pryč z USA. Myslím, že nevystěhuje. V prvé řadě bude mít problém se stavebníma firmama, který ty imigranty co jsou ilegálně v Americe zaměstnávají. Je to levná pracovní síla. Stavební lobby je v USA docela mocná. Vedle toho by musel ty imigranty nejdřív pochytat a pak řešit jak je odvézt, čím a kam...
Na černo se pracuje taky ve Spojeným království, na farmách, ve stavebnictví, úklid odpadu. Ví se o tom a bez těch lidí v těhle oborech by to jaksi nefungovalo. Zkuste pozavírat lidi který pracují na černo a odvážejí a likvidují odpad z ulic Londýna. Za tři dny se to rychle projeví. Budou vidět hory odpadu v ulicích Londýna.
V Německu se taky pracuje na černo.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/un ... t-100.html
Hlavně ve stavebnictví. Německu chybí stavební dělníci a manuálně pracující lidi. Takže se přimhouří oči, když imigranti makaj na stavbě na černo. Lepší když makaj na černo než dělaj bordel v ulicích. Němci už řeší, co bude, když ti imigranti odejdou. Kdo bude pracovat ... V tom článku v odkaze je ale zajímavý poznatek. Jestliže se má snížit procento na černo pracujících lidí, musí se snížit daňový zatížení, aby lidem po zaplacení daní ještě něco zbylo.
Myslím, že v Česku to bude asi stejný jako v Německu. Česko je takový ocásek za zadkem Německa. Prostě co je v Německu, je dříve nebo později taky v Česku. Slyšel jsem, že hodně firem v Česku dává zaměstnancům formálně malý platy a přitom jim vedle vyplácí prachy v hotovosti bokem.
Na černo se pracuje taky ve Spojeným království, na farmách, ve stavebnictví, úklid odpadu. Ví se o tom a bez těch lidí v těhle oborech by to jaksi nefungovalo. Zkuste pozavírat lidi který pracují na černo a odvážejí a likvidují odpad z ulic Londýna. Za tři dny se to rychle projeví. Budou vidět hory odpadu v ulicích Londýna.
V Německu se taky pracuje na černo.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/un ... t-100.html
Hlavně ve stavebnictví. Německu chybí stavební dělníci a manuálně pracující lidi. Takže se přimhouří oči, když imigranti makaj na stavbě na černo. Lepší když makaj na černo než dělaj bordel v ulicích. Němci už řeší, co bude, když ti imigranti odejdou. Kdo bude pracovat ... V tom článku v odkaze je ale zajímavý poznatek. Jestliže se má snížit procento na černo pracujících lidí, musí se snížit daňový zatížení, aby lidem po zaplacení daní ještě něco zbylo.
Myslím, že v Česku to bude asi stejný jako v Německu. Česko je takový ocásek za zadkem Německa. Prostě co je v Německu, je dříve nebo později taky v Česku. Slyšel jsem, že hodně firem v Česku dává zaměstnancům formálně malý platy a přitom jim vedle vyplácí prachy v hotovosti bokem.
Jaký máte zkušenosti s personálníma agenturama? Má smysl se na ně obracet a používat jejich služeb? Jak ty personálky vlastně fungujou?
Záleží na úhlu pohledu. Jestli se ptáš z pohledu zaměstnance anebo zaměstnavatele. Vedle toho záleží na zemi, kde personálka působí. Jinak to je v Anglii, jinak v Německu a úplně jinak v Česku.
S personálkama mám špatný zkušenosti, všude, kdekoliv ve světě. Pošlete jim CV, oni ho upraví, podle nich prý vylepší. To prý aby byla větší šance. Pak se ukáže, že to co personálka napsala do mého CV není pravda a zaměstnavatel je zklamanej, já taky. Celkem ztráta času. Lepší je hledat flek přes známý.
Mám taky špatný zkušenosti s personálkama. Před několika lety jsem hledala práci přes personálku. Sepsali se mnou smlouvu a pak mě pronajímali firmám jako nějakou otrokyni. Firma, kam mne pronajali, platila personální agentuře , ta si část peněz nechala a něco mi dali.